április 27, 2016 Hírek Nincs hozzászólás

kiss_tiborFéltjük gyermekeinket, főleg akkor, ha hétvégi úgynevezett diszkó-balesetekről hallunk. Ezek elkerülésére hasznos, ha ismerünk néhány olyan megoldást, amivel elkerülhetjük a súlyos büntetéseket, az autójavítás költségeit, és óvjuk az emberéletet is.

1. Nevezzünk ki „ügyeletes sofőrt”!

Ha többen együtt megyünk szórakozni, valaki vállalja el, hogy egész este nem fogyaszt alkoholt és hazafuvarozza a baráti kört. Ilyenkor célszerű fizetni a „sofőr” üdítőjét, és beszállni a benzinköltségbe.

2. Ne engedjük volánhoz ülni a barátunkat, ha alkoholt fogyasztott!

A házigazda is felelős azért, hogy vendégei épségben jussanak haza. Ha valaki csak italosan vezetve tudna tőlünk hazamenni, inkább ajánljunk fel egy fekvőhelyet. Másnap hajnalban – egy kávé után  – kipihenten indulhat haza.

A lényeg, hogy az ittas vezetés helyett keressünk valami más megoldást!

 

  1. Ismerjük meg a menetrendet!Ha a buli közelében van autóbusz, vagy vonat még az összejövetel előtt nézzük meg az utolsó – vagy a másnapi – járat idejét.4. Osszuk meg a taxiköltséget!

    A taxi is jó megoldás. Telefonos rendelés esetén alacsonyabb a tarifa. Ha többen összeállunk, a fuvardíj nem emeli meg jelentősen a szállítás költségeit.

    5. Kérjük a szülők segítségét!

    A legtöbb fiatal fél a szülők reagálásától, mégis azt tanácsolom, hogy inkább forduljon hozzájuk a szeszesitalt fogyasztott autóvezető. Egy szülő sem örül, ha gyermekét kell hazafuvarozni, de százszor szívesebben teszi ezt, mint hogy egy kórházi ágy mellett imádkozzon gyermeke életéért.

    Egy társaságban mindig akad, akinek a szülei tudnak segíteni, csak kérni kell őket!

    Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy egy 70-80 kg súlyú felnőtt az italfogyasztás után mennyi idővel ülhet újra volánhoz. A legszerencsésebb természetesen, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, aki vezet!

Az elfogyasztott szeszesital Várakozási idő
  egy korsó (fél liter) sör   legalább 2-3 óra
  egy vizespohár (2 dl) asztali bor   legalább 2-3 óra
  egy kispohár (1 dl) desszert bor   legalább 2 óra
  fél dl vermouth   legalább 2 óra
  fél dl likőr   legalább 2 óra
  fél dl koktél   legalább 2 óra
  fél dl konyak   legalább 2-3 óra
  fél dl pálinka   legalább 3 óra
  fél dl hubertus   legalább 2-3 óra
  fél dl whisky   legalább 2-3 óra
  fél dl gin   legalább 2-3 óra
  fél dl rum   legalább 3 óra

 

A várakozási időt befolyásolja az utolsó étkezés ideje, mértéke, a testsúly, esetlegesen olyan betegség, amely hatással van a felszívódásra vagy az alkohol lebomlására.

Written by admin.atany