augusztus 21, 2017 Hírek Nincs hozzászólás

Újra megszólalnak a szirénák

A következő hetekben megyeszerte ellenőrzik a lakossági riasztó eszközök működőképességét. Az úgynevezett „morgató” próbák során a szirénát beindítják, ami rövid ideig tartó hanghatással jár.

A települések területén lévő lakossági riasztó eszközök meghatározott hangjelzések leadására képesek, melyekkel szükség esetén figyelmeztethetik a lakosságot egy katasztrófára vagy veszélyhelyzetre.

A szirénák „morgató” próbája egy 6 másodperces felfutó hangjelzés, ami tájékoztatást ad az eszközök állapotáról, működőképességéről.

A próba során kiadott jelzéseket kizárólag műszaki ellenőrzés céljából adják le és semmilyen veszély bekövetkeztét sem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei a településeken található valamennyi szirénát ellenőrzik: minden kapcsolószekrényhez odamennek, egy speciális kulccsal felnyitják és működésbe hozzák a készülékeket. Az ellenőrzések előre meghatározott ütemezés szerint zajlanak.

Egy bekövetkezett vagy előre jelzett katasztrófa esetén a hatóságok ezekkel az eszközökkel is riaszthatják az állampolgárokat, így fontos tudni, hogy hol szólalnak meg, illetve szükséges e az eszköz esetleges javítása.

A szirénák üzempróbájának végrehajtása a lakosság védelmét és biztonságát szolgálja, az ezzel járó kellemetlenségért előre is kérjük a lakosság megértését.

sziréna

Újra megszólalnak a szirénák

Sziréna-ellenőrzési-ütemterv-2017

Written by admin